Sprekers 26 november
Noor Huitema - Hellemans
|
Noor Huitema - Hellemans studeerde Civiele Techniek in Delft en is Co-Founder van Copper8. Zij is specialist in circulair inkopen en aanbesteden in de bouwsector en het smeden van succesvolle samenwerkingen. Circulair gaat veel over technische innovatie, wat heel belangrijk is maar pas echt kan slagen als het economisch model ook innoveert en partnerschappen worden gesloten. Aanvullend vraagt het een actieve houding van de opdrachtgevers in de Bouw. Copper8 houdt zich bezig met het vinden van integrale oplossingen voor vraagstukken in de bouw op het vlak van duurzaamheid middels het smeden van langlopende samenwerkingsverbanden tussen verschillende partijen. |
Om naar een circulaire bouweconomie te komen, zijn innovaties op technisch, financieel en procesmatig vlak nodig. Samenwerkingen zijn hiervoor cruciaal. Noor geeft handen en voeten aan het begrip circulariteit in de bouw en maakt het tastbaar met sprekende voorbeelden tijdens haar keynote presentatie.
Bas Post
Bas Post heeft Planologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is werkzaam bij Rijkswaterstaat West Nederland Noord. |
Bas is projectmanager Toekomst Noordersluis en programmamanager Vervanging en Renovatie opgave RWS West Nederland Noord. In zijn break-out sessie over Co-creatie toekomst Noordersluis geeft Bas een inkijk over dit project. Naast de Noordersluis in IJmuiden, ooit de grootste sluis ter wereld, wordt een nieuwe sluis gebouwd. Via een co-creatie traject is onderzocht welke mogelijke toekomstige bestemmingen er voor de Noordersluis zijn.
Pim Peters
Ir. Pim Peters is Register Ontwerper en directeur en raadgevende ingenieur van IMd Raadgevende Ingenieurs. Hij combineert de liefde voor construeren met zijn passie voor architectuur. |
Pim Peters studeerde civiele techniek aan de TU Delft (1991) en als raadgevend ingenieur is hij nog altijd bezig met het ontwerpen van hoofddraagconstructies. Zijn specialiteit is constructieve duurzaamheid. Hij begeleidt TU-afstudeerders en is initiator van duurzaamheidsonderzoek. Zo heeft hij voor duurzaam inkopen het model voor Bepaling Hoeveelheden Hoofddraagconstructie opgezet. Hiermee kunnen ingenieurs al in de ontwerpfase de duurzaamheid van constructies berekenen en varianten onderling vergelijken. Het model is geïntegreerd in verschillende duurzaamheidslabels, waaronder GPR-gebouw, Greencalc+ en BREEAM.
Pim Peters maakt deel uit van het Expertpanel bij Duurzaam Gebouwd en is hij namens NLingenieurs lid van de Commissie MBG. Daarnaast geeft hij ook gastcolleges aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en publiceert hij regelmatig in diverse vakbladen.
Op het Beton Event verzorgt Pim de break-out sessie 'Donorskelet; circulaire werkelijkheid'. Oude, te slopen gebouwen die onderdelen van hun constructie ‘doneren’ voor nieuw te bouwen gebouwen, dat is samengevat het idee van het donorskelet. De draagstructuur van een bestaand gebouw wordt in dat geval zó uit elkaar gehaald dat de onderdelen in andere gebouwen gebruikt kunnen worden. Gebruikmaken van deze donor-onderdelen maakt dat er veel minder primaire grondstoffen nodig zijn en draagt zo in belangrijke mate bij aan het reduceren van de milieu-impact door bouwen.
Break-out sessie Beton Onderhoudspaviljoen
Rob Wiedemeijer
De levensduur verlengers - Waardeer 't - repareer 't Rob Wiedemeijer gaat in deze break-out sessie in op oplossingen voor het verlengen van de (technische)levensduur van betonnen constructies. |
Break-out sessie NV NIBA
Jerom Coppus
|
Zand en grind. Bouwgrondstoffen die vanzelfsprekend beschikbaar en voorradig lijken. Minder bekend is dat de winning van zand en grind altijd samengaat met een duurzame ontwikkeling van ons landschap. Dit gebeurt in de vorm van rivierverruiming, de aanleg van nieuwe natuur, recreatiegebieden en waterrijke woonmilieus. Of door de aanleg van bijvoorbeeld drijvende zonnepanelenparken. Dit leidt tot winst voor mens, dier én natuur. En levert de grondstoffen op die nodig zijn om met elkaar aan Nederland te kunnen blijven bouwen. Schone, dagverse producten die bovendien eindeloos herbruikbaar zijn. In deze break-out sessie vertelt Jerom Coppus van NIBA meer over de bijzondere en duurzame weg die zand en grind vanuit onze eigen bodem aflegt naar de gebruikers in de beton- en bouwindustrie. |
Break-out sessie Mavotrans - fischer Benelux
Karin van Kuffeler
Een innovatieve Mafi oplossing. Karin van Kuffeler gaat tijdens de break-out sessie van Mavotrans in op een nieuwe unieke en veilige afschoormethode: een momentgecontroleerd afschooranker, gecombineerd met een afschoorplaat voor maximale veiligheid en efficiency. |
|
Break-out sessie SGS INTRON BV
Ulbert Hofstra
|
Hoe kunnen we de circulariteit van beton meten? Ulbert Hofstra van SGS INTRON BV gaat tijdens het Beton Event in op deze vraag. Naast de milieukostenindicator en de carbon footprint wordt steeds vaker om de circulariteit van beton gevraagd. SGS INTRON BV heeft voor Rijkswaterstaat een hanteerbare formule voorgesteld die in de klimaatenvelop Beton wordt toegepast. Tijdens de sessie geeft SGS INTRON BV hier uitleg over en wordt gekeken naar toekomstige ontwikkelingen.
|
Break-out sessie Bekaert
Bart Wight
Leer mee over toepassingsmogelijkheden van Dramix® staalvezelbeton met alle voordelen tegenover traditionele wapening (arbeid, tijd en geld). Bart Wight van Bekaert licht dit toe tijdens deze break-out sessie. |
Break-out sessie Studentenprogramma
Pierre Hendrikx
Alles past op papier, maar past het buiten ook? Pierre Hendrikx van BAM Advies & Engineering geeft in zijn break-out sessie voor studenten tekst en uitleg over deze uitdaging. Bij betonbouwen zijn veel partijen betrokken, die allemaal een eigen aandeel hebben. Hoe zorg je dat iedereen dezelfde taal spreekt? |
Pierre Hendrikx is werkzaam als constructeur/betontechnologisch adviseur bij BAM Advies & Engineering. Na zijn HBO- en TU-opleiding heeft hij een aanvullende studie gedaan bij de Betonvereniging tot Betontechnologisch Adviseur (bta). Het doel van deze aanvullende studie is om te kunnen adviseren aan alle partijen in de betonketen en met name tussen de betoncentrale, constructeur en uitvoering.
Met een constructieve achtergrond, een betontechnologische aanvulling en een aannemer als werkgever vallen deze puzzelstukjes precies in elkaar. Hierdoor weet iedereen wat ze kunnen (en mogen) verwachten van het beton waarmee ze werken. Naast constructeur is Pierre ook voorzitter van YouCon, de studievereniging voor jonge constructeurs. Pierre zet zich in als lid van de programmacommissie voor het Beton Event en maakt onderdeel uit van de jury van de Constructeur van het Jaar.
Break-out sessie Studentenprogramma
Wim van 't Land
Wim van ’t Land werkt bij Movares als bouwkundig constructeur aan diverse projecten. Hij specialiseert zich in gebouwconstructies waarin de architectuur een grote rol speelt. Daarvoor werkt hij samen in multidisciplinaire teams. Hij heeft ontwerpkennis en -ervaring in nieuwbouwprojecten. Daarnaast werkte hij in diverse projecten aan de beoordeling van monumentale constructies zoals historische stationsgebouwen. Hij waardeert de diversiteit aan materialen in bouwkundige constructies en adviseerde onder andere op het gebied van hout-, glas-, metselwerk- en (monumentale) ijzerconstructies. |
|
Computational design heeft zijn speciale interesse. Bijvoorbeeld toegepast in de samenwerking met marktpartijen voor de ontwikkeling van betonprinten (3DCP). Het uiteindelijke doel hiervan is om bouwwerken op maat te maken. Vormvrij ontwerpen en efficiënt materiaalgebruik (duurzaam) komen bij deze ontwerptechniek samen.
In zijn break-out sessie op 26 november toont Wim hoe twee jaren ‘70 flatgebouwen aan de Baskeweg in Den Helder worden gerenoveerd op een heel bijzondere manier. De 154 flatwoningen worden als eerste ter wereld volledig geüpgraded met 3D-geprinte betonelementen. Movares is nauw betrokken bij het ontwerpen van de betongeprinte constructie. De gevels en balustrades van de flatgebouwen zijn organisch vormgegeven. Door inzet van computational design is de kracht aanwezig om deze elementen te berekenen. Om de vormen te fabriceren wordt een betonprinter gebruikt.
Arnold Robbemont
In 1995 studeerde Arnold af aan de TU-Delft in een onderzoek naar het dynamisch gedrag van hoogbouw. Vanuit zijn specialisatie in hoogbouw is hij onder andere betrokken bij het ‘Hoogbouw Monitoring Project HIVIBE’ van TNO. Een samenwerking tussen TNO en adviesbureau’s met als doel meer inzicht te krijgen in de demping in hoogbouw in Nederland. |
Arnold is sinds 2008 werkzaam als constructief ontwerper en lid van het MT bij Zonneveld Ingenieurs. Binnen Zonneveld houdt Arnold zich bezig met de ontwikkeling naar de circulariteit van draagstructuren. Naast zijn inzet in omvangrijke transformaties heeft hij diverse afstudeerders begeleidt in onderzoek naar onder andere hergebruik van bestaande gebouwen en life cycle analysis van verschillende draagstructuren.
Hij publiceerde onder andere in Cement de artikelen ‘4D dymische analyse van hoogbouw’ in 2019 en ‘Nieuw leven voor een industrieel skelet’ in 2017. In Bouwen met staal verscheen in 2019 het artikel ‘Licht innovatief’ over de slanke staalconstructie van het European Patent Office in Rijswijk.
Arnold geeft op 26 november de break-out sessie 'Transformeren: antwoorden op vragen waar de NEN niets van vindt'. Wat vindt een belegger eigenlijk van ‘bestaande bouw’ en wat is de waarde van het ‘rechtens verkregen niveau’? Aan de hand van drie grote transformaties wordt ingegaan op deze vragen en meer.
Mark Verbaten
Mark Verbaten is specialist schadeanalyse en koolstoflijmwapening en werkzaam voor ABT. Mark is afgestuurd aan de HTS opleiding Civiele Techniek en is lid van VNconstructeurs en de voorschriftcommissie Beton.
|
Op het Beton Event gaat Mark in op de renovatie en het versterken van de Nijkerkerbrug tijdens zijn break-out sessie op 26 november.
De Nijkerkerbrug is een circa 50 jaar oude brug die in 2018 geheel is gerenoveerd en versterkt. Door schade en toegenomen verkeersintensiteit voldeed de brug niet meer en lag vervanging van de brug voor de hand. Doormiddel van minder gebruikelijke technische oplossingen en rekenmethoden, zoals CFRP en nonlin-FEM berekeningen kon vervanging voorkomen worden. In deze presentatie wordt ingegaan op de techniek, maar ook op de ervaringen bij het implementeren van dergelijke afwijkende technieken en rekenmethoden.
Break-out sessie HeidelbergCement
Marcel Bruin
In de zoektocht naar alternatieve bindmiddelen kan circulariteit een belangrijke rol gaan spelen. Marcel Bruin, manager S & D bij HeidelbergCement, geeft een overzicht van belangrijke ontwikkelingen. |
|
Break-out sessie Evonik (Engelstalig)
Heleen van Oorschot
Michael Schottler van Evonik verzorgt de Engelstalige presentatie 'concrete functionalization improves life cycle assessments'. Concrete structure life cycle assessments are mainly determined by maintenance measures. This is improved by appropriate functionalization. Heleen van Oorschot is aanwezig als gespreksleider en treedt op als vertaler voor de spreker en deelnemers. |
Break-out sessie Van Nieuwpoort Groep
Pim van Baaren
Grondstofvoorziening, nu en in de toekomst. Wat speelt er in de dynamische bouwgrondstoffenbranche en wat zien we op ons af komen? Pim van Baaren gaat in op deze vragen tijdens de break-out sessie van de Van Nieuwpoort Groep. |
Break-out sessie Profity
Henk Jan Nieuwenhuis
Algemeen Directeur van Profity Henk Jan Nieuwenhuis geeft de break-out sessie BIM4Production. Let’s automate your production with BIM. BIM-IFC als basis voor grafische planning en machinesturing van onder andere robots, lasers en plotters. |
|
Break-out sessie Studentenprogramma
Bart van de Wouw
Bart van de Wouw is constructeur bij Lievense | WSP. Tijdens zijn presentatie op 26 november gaat hij in op het tot stand komen van (de prefab elementen van) de indrukwekkende kroongevel van het Naturalis gebouw te Leiden. |
Break-out sessie Studentenprogramma
Winnaars Concrete Design Competition 2019-2020
|
Tijdens de sessie worden de winnaars van de Concrete Design Competition 2019 - 2020 bekendgemaakt. Deelnemers krijgen een presentatie van de inzendingen met het thema FORM WORKS. De jury motiveert hun keuzes. www.concretedesigncompetition.com |
Peter Struik
Peter Struik, Hoofdingenieurdirecteur bij Rijkswaterstaat geeft een keynote presentatie op het Beton Event op 26 november. Samen realiseren wij de komende jaren de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur. Hiervoor zal Rijkswaterstaat de afspraken van het Betonakkoord in haar projecten implementeren. |
Jacqueline Cramer
|
Prof. dr. Jacqueline Cramer studeerde in 1976 af als biologe aan de Universiteit van Amsterdam. In 1987 promoveerde zij tot doctor in de natuurwetenschappen. Twee jaar later trad Jacqueline in dienst bij TNO- Studiecentrum voor Technologie en Beleid als senior adviseur op het gebied van milieu, technologie en beleid. |
Jacqueline maakt zich al haar leven lang hard voor een beter milieu. Zij combineerde altijd wetenschap en praktijk. Zij werkte intensief samen met meer dan 150 bedrijven aan de integratie van duurzaamheid in de bedrijfsstrategie en in de productketens en vanaf 2010 in consortia op regionale schaal. Van 2007 tot 2010 was zij minister van VROM. Voor een schoner milieu is het volgens haar noodzaak dat bedrijven hun productieprocessen en producten aanpassen en samenwerken in ketens en clusters om de omslag naar een circulaire economie te realiseren. Jacqueline heeft als belangrijkste ambitie voor de komende jaren gezamenlijk te werken aan de transitie naar een circulaire economie.
In de keynote presentatie van 26 november gaat Jacqueline dieper in op het thema circulariteit in het Betonakkoord. Aan bod komen het bouwwaardemodel, aan de voorkant circulair ontwerpen en aan de achterkant circulair slopen en hoogwaardig recyclen. Ook het hergebruik op materiaalniveau, ontwerpen voor toekomstig hergebruik (hoger op de R-ladder) en anders samenwerken licht Jacqueline toe in tijdens deze sessie.
Beton Event 2020
Marjolein Hummebetonevent@betonvereniging.nl
Marjolein Hummebetonevent@betonvereniging.nlhttps://www.betonevent.nl
2020-11-05
2020-11-26
OnlineEventAttendanceMode
EventScheduled
Beton Event 2020 Beton Event 2020 0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Van Nelle FabriekVan Nelle FabriekVan Nelleweg 1 3044 BC Rotterdam Nederland